Комисията за енергийно и водно регулиране е дала разрешение най-голямата

...
 Комисията за енергийно и водно регулиране е дала разрешение най-голямата
Коментари Харесай

И КЕВР разреши "Еврохолд" да купи активите на ЧЕЗ у нас

 

Комисията за енергийно и водно контролиране е дала позволение най-голямата електроразпределителна компания в България да смени главния си притежател. За взетото решение оповестяват от самата КЕВР.  То гласи, че чешката " ЧЕЗ " може да продаде своите  67% от акциите в „ ЧЕЗ Разпределение България “ АД на „ Ийстърн Юропиън Електрик Къмпъни “ -  дружеството от групата „ ЕВРОХОЛД БЪЛГАРИЯ “ АД “. Така договорката вече върви край.

Разрешението на енергийния регулатор е последната преграда. Преди това " Еврохолд "  премина през много компликации с другия основен регулатор - Комисията за защита на конкуренцията. Комисия за защита на конкуренцията първо забрани договорката, само че откакто кандидат-купувачът се обърна към съда, комисията премисли отхвърли си и в края на предишния октомври разреши придобиването.  

Сега и КЕВР дава зелена светлина.  По закон комисията утвърждава всяка забележителна промяна на благосъстоятелност в енергетиката -  т.е. всяко прекачване на повече от 20% от дяловете или акциите във фирми, лицензирани за транспорт и разпределение на ток, топлинна сила и природен газ.

КЕВР има финалната дума  - преди това продавачът на активите би трябвало да е получил всички други необходими позволения и утвърждения, свързани със договорката.    

" В хода на образуваното производство по подаденото от „ ЧЕЗ “ заявление Комисията се произнесе въз основа на постъпили мнения от Министерство на вътрешните работи, Държавна организация „ Разузнаване “, Държавна организация за национална сигурност, Министерството на енергетиката и Комисията по финансов контрол ", посочва енергийният регулатор.

 

Сега има още една формалност  - тече 14-дневен период, в който решението на КЕВР може да бъде обжалвано пред Административен съд София-град. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР